Bejelentés


Anthony Norton művei Novellák, regények.


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.

1; Elégedettségi gyakorlat (reggel)

Tedd szokásoddá, hogy felsorold magadban, hogy minek lehet éppen örülni! (Nem azt, amit általában ösztönösen tesz az elme... hogy mi miatt kell aggódni, bosszankodni; hanem éppen ellenkezőleg.)
Felesleges nagy dolgokra gondolni, elég olyan hétköznapi csodákra, amiket teljesen természetesnek veszünk. Például: kényelmes az ágy, ahol pihensz, jó filmet nézhetsz, barátokkal fogsz találkozni, kellemes idő van, finom ételt ehetsz, szép virágokat láthatsz, és a többi és a többi.

Egy idő után, ha megfelelő jártasságra teszel szert ebben az egyszerűnek tűnő gyakorlatban, azt fogod tapasztalni, hogy szinte mindennek lehet örülni! Hasznos, ha azonos időben végzed el a feladatot, például minden reggel felkelés után, még akkor is, ha valami „nemszeretem" dolgot kell tenned, például munkába készülsz éppen. Ne csak rutinszerűen sorold fel, hogy mi tehet aznap boldoggá, hanem próbáld meg bele is élni magad! Ne kapkodj vele!

2; Léttudatossági gyakorlat (délben megerősítve)

Amikor csak teheted, figyelj oda a légzésedre, az úgynevezett „belső testedre", és a jelen realitására! Ezzel megakadályozod azt, hogy a gondolataid elkalandozzanak, így nem csak reaktív módon, berögzült minták alapján fogsz működni, mint egy gép, hanem egyre jobban átéled a létezés csodáját.

A jövő tervezéséből ne csinálj „sportot"! Tervezd el, amit végre kell hajtanod, oszd le aznapra a teendőidet, aztán csináld meg, de ne járjon a fejed állandóan azon, hogy mit kell még elérned, mert így sosem éled át a jelen csodáját. Ha észreveszed, hogy elkalandoztál, rögvest koncentrálj a környezetedre, a légzésedre, vagy arra, amit teszel, tehát a most átélt pillanatra!

Ez eleinte nehéz, de később egyre természetesebbé fog válni. Ha nem sikerül kellőképpen, ne bánkódj miatta! Előbb-utóbb úgyis eljön az idő, hogy többet leszel tudatos, mint ösztönös, és akkor egy csodálatos átalakulás veszi a kezdetét.

3; Hála gyakorlat (este)

Első lépésként találd meg azt, hogy miért lehetsz hálás az istennek, miért a sorsnak, és miért a szeretteidnek! Ha megvan, akkor köszönd meg nekik! Az istennek vagy az életnek csak gondolatban adjál hálát, a szeretteidnek pedig szóban, amikor módod van rá. (Itt is érvényes a szabály, hogy ne kapkodd el!)

4; Megbocsátás gyakorlat (csak akkor, ha haragszol)

Engedd el a neheztelést önmagad és mások iránt! Erősítsd meg magadban, hogy emberek vagyunk, akik nem tökéletesek! Ezt nagyon mélyen meg kell értened, és el kell fogadnod! A megbocsátás gyakorlat talán mind közül a legnehezebb, ám ha kellő jártasságra teszel szert a „léttudatossági" gyakorlatban, akkor hamarosan rájössz arra, hogy a neheztelés öngerjesztő érzés, amelyet magunkban hurcolunk, és nem másoktól függ. A múlt pedig már csak az elmédben él, s ha nem táplálod energiával, akkor azzá válik, ami: egyszerű információvá. Ez igaz még akkor is, ha furának tűnik.

Az első három feladatot természetesen nem kötelező, de érdemes napi szinten elvégezni.

Maradok szeretettel:

Norton

 

Lelkigyakorlatok 2

Kitaláltam néhány új technikát, melyeket a régiekkel kombinálok. Ezek az úgynevezett „érző jelenlét", vagyis a léttudatosság állapotát igyekszenek elmélyíteni.

1. Most születtem gyakorlat

Próbáld meg úgy szemlélni a környezetedet, mintha először látnád! Akár egy újszülött, aki rácsodálkozik a világra. Mélyedj el a jelen idő állapotában, s ne csak a tárgyakat szemléld, hanem a teret, amiben a formák vannak! Figyeld meg a fényhatásokat, ha tudod, gondolatok nélkül! Ha „csodálatosnak" kezded látni a környezetedet, akkor jársz a jó úton. Segítségedre lehet, ha minél több ingerre figyelsz egyszerre, ez elnémíthatja a fejedben élő „fecsegőt". Közben legyél tudatában a csendnek, ami a háttérben létezik, még akkor is, ha éppen hangzavar vesz körül!

2. Kinn is vagyok, benn is vagyok

Ha észreveszed, hogy magával ragadtak a gondolatok, akkor próbálj meg a „külső testedre", vagyis a körvonalaidra koncentrálni! Belégzéskor a tested belsejére figyelj, kilégzéskor pedig azon kívülre, mintha kívülről szemlélnéd önmagad! Mivel ez egy elég nehéz gyakorlat, nagy esély van rá, hogy eltereled a figyelmedet a körbejáró gondolataidról. Feltéve, ha elmélyülten csinálod.

3. Érzelmek megfigyelése

Ha erős érzelmek terelnek el a jelenlét állapotából, figyeld meg, hogy tested mely részében jelentkeznek! Talán a mellkasodban? A hasadban, vagy több helyen egyszerre? Csak figyeld meg az érzést, és próbálj meg „kívülállóként" viszonyulni hozzá! Talán szín és forma is megjelenik róla az elmédben. Ne tegyél semmit, csak szemléld, amíg tudod, és ne hagyd, hogy magával ragadjon! Ha már gondolatokat alkotsz róla, akkor már elkezdett befele húzni, vagyis azonosulni kezdesz vele. Ilyenkor próbálj „kívül maradni", akár úgy, hogy a „külső testedre" figyelsz! Ez persze nem mindig egyszerű.

4. Az élet, mint barát

Képzeld el az „életet", mint a barátodat! Gondold azt, hogy tanítani akar téged, és minden esemény, ami veled történik, valamiféle tanulsággal szolgál! Minden, ami körbevesz, él, és téged tanít. Ha valami kellemetlen esemény történik, az éppúgy célt szolgál, mint a kellemes. Neked annyi a dolgod, hogy megfejtsd a mondanivalóját. De ha lehet, ne csupán az eszeddel tedd ezt, hanem az érzelmeid segítségével.

5. Azonos vagyok mindenkivel

Ha úgy gondolsz az emberekre, mintha azonos lennél velük - bárkivel, aki eszedbe jut, azzal az elkülönültség érzetét, vagyis az egódat gyengítheted. Nehezíti a feladatot, ha haragszol épp valakire, ám a megértésében segíthet a következő módszer:

6. Helycsere gyakorlat

Ha meg akarsz érteni valakit, képzeld magad elé az illetőt, tegyél fel neki egy kérdést, majd gondolatban „cserélj vele helyet", mintha ő te lennél! Milyen gondolatok ébrednek benned? Miért teszi ezt, vagy azt? Milyen tettei jöhetnek az egójából, s mi az, ami esetleg jogos lehet? Fontos, hogy különítsd el az egóját a valódi lényétől, s értsd meg, hogy a szelleme neki is sokkal másabb, mint ami a felszínen van. Tegyél fel neki kérdéseket, aztán válaszold meg a nevében. Minél jobban beleéled magad a helyzetébe, annál nagyobb esély van rá, hogy megtalálod a megfelelő választ. Sőt akár önmagadnak is feltehetsz kérdéseket az ő szemszögéből, így akár még magadat is jobban megismerheted.

 

7. Holnap meghalok gyakorlat


Képzeld el, hogy ez az életed legutolsó napja! Milyen gondolatok élednek benned? Megnyugodtál? Feszült lettél? Van valami, amit még meg kell tenned? Mi az, ami fontos, és mi az, ami kevésbé vált fontossá? A gyakorlat végén térj vissza a jelenbe, és szűrd le a tanulságokat!

Ha ki akarod próbálni ezeket a technikákat, jó kísérletezést!

vége

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!